Älkää avatko epäilyttäviä viestejä/liitteitä!

Muutamille käyttäjille on tullut sähköpostin liitteenä virusskannauksen ohi haittaohjelmia, jotka pyrkivät salaamaan kaikki tiedostot/hakemistot, jonne käyttäjällä on oikeudet. Tiedostojen salausta ei ole useimmissa tapauksissa mahdollista purkaa kuin maksamalla ”lunnaat” haittaohjelman tekijälle, jos sittenkään. Käytännössä tilanteesta ei ole mahdollista selvitä kuin palauttamalla tiedostot varmuuskopioista. Tällaisia viruksia kutsutaan lunnasvaatimusten vuoksi yleisesti ransomwareksi.

Viestit on aika usein naamioitu laskuiksi ja liitteenä on esim. zip-tiedosto, jonka avaamalla virus aktivoituu.

Yleinen vinkki kaikille käyttäjille:
Virustorjuntasovellukset eivät ole aukottomia, joten älkää avatko vähänkään epäilyttäviä sähköpostiviestejä, eikä varsinkaan niiden liitetiedostoja, vaan poistakaa ne välittömästi!