Gmail saattaa luokitella JAMKista tulevat viestit roskaposteiksi

JAMKin postijärjestelmistä Googlen Gmail-postijärjestelmään lähetettävät viestit merkitään Googlen toimesta mahdollisiksi roskaposteiksi ja siirretään vastaanottajan roskapostikansioon, mikäli vastaanottaja ei ole määritellyt omissa asetuksissaaan, että viestit JAMKin toimialueista ovat luotettuja. Gmail säilyttää viestejä roskapostikansiossa 30 vuorokautta.

JAMKin taholta asialle ei ikävä kyllä ole tehtävissä mitään, sillä kyse on siitä, että Gmail-käyttäjille on lähetetty suuria määriä roskaposteja käyttäen JAMKin osoitteita, joko väärennettyjä tai aitoja. Näita viestejä on sitten merkitty roskaposteiksi vastaanottajien toimesta ja siten Googlen käyttämä automatiikka on alkanut merkitsemään kaikkien JAMKin toimialueiden viestit roskaposteiksi, mikäli vastaanottaja ei ole määritellyt omissa asetuksissaaan, että viestit niistä ovat luotettuja. Googlen kanssa yritetään keskustella tilanteen korjaamisesta, mutta odotukset eivät ole korkealla.

Käyttäjä voi tehdä haluamiensa osoitteiden luotettavuusmäärityksen joko osoite kerrallaan klikkaamalla Gmailissa viestin kohdalla ”Ei roskapostia”, tai luomalla Gmailin asetuksissa suodattimen joka sallii kaikki viestit halutuista toimialueista. Tarkempia ohjeita alla.

Googlen ohjeita aiheesta:
https://support.google.com/mail/answer/1366858?hl=fi&ctx=mail&expand=5
https://support.google.com/mail/answer/9008?hl=fi

Kuinka lisäät JAMKin toimialueet sallivan suodattimen Gmailiin:

Vaihtoehto 1.
– Kirjaudu Gmailiin omalla tunnuksellasi ja valitse ”oikean reunan rataskuvake” –> ”asetukset” –> ”suodattimet” –> ”luo suodatin”
– Kirjoita avautuneen ikkunan ”kohteesta”-kenttään *.jamk.fi ja klikkaa ikkunan alalaidasta ”luo suodatin tällä haulla”
– Laita seuraavassa näkymässä rasti ruutuun ”Älä koskaan siirrä roskapostiin” ja klikkaa ”Luo suodatin”, jolloin suodattimen luonti päättyy
– Jatkossa kaikki jamk.fi ja student.jamk.fi -toimialueista saapuvat viestit tulevat postilaatikkoon normaalisti (koska suodattimeen määritelty *.jamk.fi tarkoittaa kaikkia JAMKin toimialueita)

Vaihtoehto 2.
– Lataa suodattimen määritykset sisältävä jamk_mailfilter.xml-tiedosto omalle koneellesi tästä (HUOM! valitse linkin päällä hiiren oikealla painikkeella ”tallenna tiedosto/tallenna kohde” tms.)
– Kirjaudu Gmailiin omalla tunnuksellasi selainta käyttäen ja valitse ”oikean reunan rataskuvake” –> ”asetukset” –> ”suodattimet” –> ”tuo suodattimet”
– Hae lataamasi jamk_mailfilter.xml-tiedosto koneeltasi ja klikkaa Gmailissa ”avaa tiedosto”
– Klikkaa ”Luo suodattimet”, jolloin suodattimen luonti päättyy
– Jatkossa kaikki jamk.fi ja student.jamk.fi -toimialueista saapuvat viestit tulevat postilaatikkoon normaalisti (koska suodattimeen määritelty *.jamk.fi tarkoittaa kaikkia JAMKin toimialueita)

Päivitys 9.8.2013:
Googlen vastaus selvitykseen oli melko tyly:

Make sure that Gmail users are not marking your mail as ’Spam,’ and verify that your affiliates, if you have any, are also following our guidelines. If you and your affiliates are compliant, then delivery from your domain will improve over time. Please note that we are unable to whitelist specific domains at this time.

Käytännössä tilanne siis muuttuu vasta, kun riittävä määrä käyttäjiä on merkinnyt JAMKin domaineista saapuneita roskapostikansioon siirrettyjä viestejä asiallisiksi.