Matkustajan tietoturvaohje

Henkilöstön tietoturvohjeisiin (ELMO)

Ohje JAMKin matkustavalle henkilöstölle, jolla on mukanaan kannettava tietokone, älypuhelin tai vastaava päätelaite.

Tietoturvallinen TOP 10

1. Päivitä virusohjelmat
2. Ota talteen laitteiden merkki, tyyppi, IMEI- ja sarjanumerot.
3. Selvitä ja huomioi käyttökustannukset.
4. Varmuuskopioi tiedostot.
5. Säilytä ja kuljeta laitteet turvallisesti.
6. Estä laitteiden luvaton käyttö salasanalla tai suojakoodilla.
7. Suojaa näyttö ja näppäimistö kirjautumistilanteissa.
8. Käsittele luottamuksellisia tietoja huolellisesti, käytä suojattuja tietoliikenne yhteyksiä.
9. Piilota bluetooth-yhteydet silloin, kun et käytä niitä.
10. Ilmoita varastetuista ja kadonneista laitteista viipymättä.

1. Päivitä virusohjelmat

Varmista, että tietokoneessa on ajantasainen virusturva. JAMKin vakioiduissa tietokoneissa on virustorjuntaohjelmisto, joka päivittyy automaattisesti JAMKin verkossa. Lainakannettavalla tulee kirjautua kertaalleen JAMKin verkkoon, jotta tarvittavat tiedot päivittyvät.

Jos kytket tietokoneeseen tuntemattoman USB-muistitikun, aseta ensin pois päältä koneen Autoplay-ominaisuus.

2. Ota talteen laitteiden merkki, tyyppi ja IMEI- ja sarjanumerot

Ota talteen tietokoneen merkki, tyyppi- ja sarjanumerot sekä vuosimalli. JAMKin vakioiduista tietokoneista (PCt) tiedot on rekisteröity automaattisesti ICT-palveluiden toimesta. Muiden koneiden (iPAD ym. tablet-koneet) tiedoista käyttäjät huolehtivat itse.
Varmista puhelinyhteyshenkilöltäsi puhelimesi IMEI-koodi eli sarjanumero.  Koodin saat esiin näppäilemällä *#06# (Nokia ja iPhone).
Näitä tietoja tarvitaan varkaustapauksissa.

3. Selvitä ja huomioi käyttökustannukset

Selvitä tarkoituksenmukaisin, turvallisin ja edullisin vaihtoehto tietoliikenneyhteyksiin. Puhelimilla ja tablet-koneilla tapahtuvaa datasiirtoa varten optimaalisin ratkaisu on paikallinen langaton verkko (wlan) ja suojattu yhteys. Suojatun selainsovelluksen tunnistat osoitteesta, joka alkaa https:// . Esimerkiksi pankkiasioinnissa selaimessa olevassa osoitteessa on https.

Huomaa, että datasiirron eli internet-synkronoinnin Soneran-käyttötaksat puhelimilla ja tablet-koneilla ovat voimassa vain kotimaassa.
Älypuhelimen käytössä huomioi, että ulkomailla nettisurffaus matkapuhelindatana voi aiheuttaa suuren puhelinlaskun. Esimerkiksi Nokia-puhelimella voi olla vaikea tietää, milloin yhteydet kulkevat matkapuhelindatana ja milloin käytössä on wlan. Pyri aina käyttämään paikallista langatonta verkkoa, jos sellainen on saatavilla.

4. Varmuuskopioi tiedostot

Siirrä tietokoneesta kotihakemistoosi ne tiedostot, joita et tarvitse matkalla. Poista tarpeettomat tiedostot. Ota tarvittaessa puhelimen tiedoista, kuten tekstiviesteistä ja kuvista, varmuuskopio esim. PC Suite -ohjelman avulla. Matkan jälkeen siirrä tietokoneen kiintolevylle tai USB-tikulle tallennetut tiedostot kotihakemistoon.

5. Säilytä ja kuljeta laitteet turvallisesti

Pyydä turvavaijeri IT-Helpdeskistä mukaan, jos käytät konetta esim. näyttelyosastolla. Vaijerilla voit lukita koneen kalusteisiin kiinni. Pakkaa tietokone käsimatkatavaroihin ja kuljeta tietokonetta kolhuilta suojaavassa laukussa. Säilytä tietokonetta ja muitakin laitteita huolella, ei autossa. Älä myöskään jätä niitä valvomatta. Matkan jälkeen palauta lainaamasi varusteet viipymättä (turvavaijeri, nettitikku, USB-tikku yms. mikrotukeen)

6. Estä laitteiden luvaton käyttö

Lukitse tietokoneen näyttö (Ctrl+Alt+Del), kun et itse käytä tietokonetta. Tarvittaessa pyydä IT-Helpdeskistä paikallinen käyttäjätunnus koneeseen kirjautumista varten. Älä lainaa tietokonetta, äläkä luovuta tunnuksiasi sivullisten käyttöön. Estä puhelimen luvaton käyttö aktivoimalla puhelimen suojakoodi.

7. Suojaa näyttö ja näppäimistö kirjautumistilanteissa

Suojaa näyttö ja näppäimistö sivullisilta, kun kirjaudut koneelle tai, jos käsittelet luottamuksellisia tietoja.

8. Käsittele luottamuksellisia tietoja huolellisesti, käytä suojattuja tietoliikenneyhteyksiä

Käytä suojattuja tietoliikenneyhteyksiä (suojaustapoja ovat ssl, https tai vpn). Voit myös pyytää kotimaan matkalle mukaan mikrotuesta nettitikkua, jolla saat turvallisemman mobiililaajakaistan käyttöösi. Vältä puhelinkeskusteluja luottamuksellisista tiedoista sivullisten kuullen.

Ulkomaan matkoja varten aseta matkapuhelimen sähköposti- ja kalenterin synkronointi (DataSync, Mail for Exchange) toimimaan vain manuaalisesti. Näin synkronointi toimii vain silloin, kun itse haluat. Matkan jälkeen palauta puhelimen synkronointi automaattiseksi.

9. Piilota Bluetooth-yhteys, jos et tarvitse sitä

Piilota puhelimen bluetooth-yhteydet silloin, kun et käytä niitä.

10. Ilmoita varastetuista ja kadonneista laitteista viipymättä

Jos turvatoimista huolimatta laite varastetaan tai se katoaa, myös jos epäilet tietoturvaloukkausta, toimi seuraavasti:

• Vaihda verkkosalasanasi
  • Ota yhteys IT-Helpdeskiin
  • Jos puhelin ja/tai liittymä katoaa, tee katoamisilmoitus Elisan tekniseen asiakastukeen puh. 010 80 4400 ja ota yhteys yksikkösi puhelinyhteyshenkilöön.
  • Tee poliisille varastetusta laitteesta rikosilmoitus
  • Tee vakuutusyhtiöön ilmoitus omaisuusvahingosta . JAMKin vakuutukset ovat Pohjolassa, matkavakuutuksessa on 200 euron omavastuu.