AV-palvelut

Jamkin tietohallinnon tarjoamat audiovisuaaliset palvelut tukevat monipuolisesti opetusta ja työskentelyä. Käytettävissä ovat modernit ja helppokäyttöiset välineet ohjelmistoineen, joiden käyttöön tarvittaessa saa tukea. Tällä hetkellä palveluitamme ovat:

  • etäluennot ja verkkokokousten toteuttaminen
  • verkkovideot ja podcastit (tuottaminen ja jakaminen)

Seuraavassa ovat kuvaukset palveluista ja ohjeet niiden käyttämisestä.

Etäluentojen ja verkkokokousten toteuttaminen

Jamkissa etäluentoja ja verkkokokouksia suositellaan toteutettavan ensisijaisesti Zoom- ja Teams -verkkokokousjärjestelmien avulla.

Rajakadulla, Dynamolla ja Tarvaalassa on opetustiloja, jonne on lisätty monimuotovarustus. Tiloissa on siis luokan perusvarustuksen lisäksi mikrofonit, kamera ja mahdollisesti useampi videotykki. Monimuotoluokkia ovat:

  • Rajakadulla: BP05, BP06, BP07, BP15, B115, B116, C113, D205 (Tulikari), FP05 (Valjakka), F306, C119 (aikuiskoulutus)
  • Dynamolla: D110 (Auditorio), D206, D310 ja D311
  • Tarvaalassa: L117, L118 ja L120

Lisäksi on neuvotteluhuoneita ja webinaarioita, jotka ovat varattavissa Outlook -kalenterin kautta. Helpdeskiltä voi myös lainata konferenssimikrofoneja ja -kameroita tilapäiseen käyttöön

Lue lisää Jamkin Zoomin tietoturvasta

Verkkovideot ja podcastit

Tuottaminen

Verkkovideoiden ja podcastien tuottaminen tapahtuu ensisijaisesti yhteistyössä Digikeskuksen kanssa. Digikeskuksesta löytyy tiloja ja tukea videoiden ja podcastien tuottamiseen. Henkilökunnalle on tarjolla myös videokuvauspalvelua, siitä ja sen tilaamisesta lisätietoja löydät Elmosta.

Jakelu

Jamkissa on mahdollista jakaa opetus- ja tiedotusmateriaalia verkkovideoiden ja podcastien muodossa Panopton kautta.

Videotallenteen käyttölupa

Vierailijoiden pitämien luentojen videointiin tarvitaan lupa. Luennon järjestäjä / kuvauksesta vastaava yksikkö huolehtii käyttölupa-lomakkeen antamisesta luennoitsijalle ennen luentoa. Täytetty ja allekirjoitettu lupalomake palautetaan av-palvelut/tietohallinto.
Videotallenteen käyttöluvat ovat Elmo-intrassa ja tallennetaan Twebiin.

Määritelmiä ja ohjeita

  • Etäluento: luennoitsija voi olla fyysisesti toisaalla kuin opiskelijaryhmät. Käytettäviä järjestelmiä ovat esim. Zoom, Teams, videoneuvottelu ja Panopto.
  • Panopto julkaisukanava aikasidonnaisille (video, ääni) verkkoaineistoille.
  • Podcast: tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa (Wikipedia)
  • Verkkokokous: osallistujat osallistuvat kokoukseen verkon välityksellä omilta työpisteiltään verkkokokousjärjestelmän esim. Zoomin avulla.
  • Verkkokokousjärjestelmä Zoom (mahdollistaa samanaikaisen työskentelyn verkossa)
  • Verkkovideo: videojakelu verkon välityksellä
  • Videoneuvottelu: kahden tai useamman paikan välistä reaaliaikaista kaksisuuntaista audiovisuaalista viestintää, jossa käytetään H.323 tai SIP-standardin mukaisia laitteita tai ohjelmistoja. Pääsääntöinen käyttötarkoitus pienryhmien välinen neuvottelu, jossa tarvitaan hyvää kuvan- ja äänen laatua. Tästä lisää VideoFunetin sivuilla.