Jamkin Zoomin tietoturva

Jamkissa käytetään Zoomia NORDUnetin  tarjoamana Funet Miitti -palveluna, joka poikkeaa mediassa olleesta julkisesta Zoomista. Funet Miittissä video- ja audioliikenne kulkevat vain NORDUnetin ja Funetin kautta ja palvelinsalit sijaitsevat EU-alueella. Funetin Miitti noudattaa Suomen lakia ja eurooppalaista tietosuojasääntelyä.

Tietoliikenne

Jamkin Zoom eli Funetin Miitti käyttää NORDUnetin palvelimia, jotka sijaitsevat Tanskassa ja Ruotsissa. Funetin Miitin video- ja ääniliikenne kulkee vain Pohjoismaissa ja se on aina salattua. Julkisella Zoomilla ole pääsyä Miitti-palvelun kokousten videoihin tai ääneen. Zoom-lisenssin validointi tehdään Zoomin oman, Euroopassa sijaitsevan pilvipalvelun kautta.

Käyttäjän tietosuoja

Käyttäjän etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite sekä ip-osoite välittyy Zoom-lisenssin validoinnissa Zoomin lisenssipalvelimille, jotka sijaitsevat Euroopassa.
Funet Miitin tietosuoja
Virtuaalikokouspalvelun tietosuojaseloste intrassa (vaatii kirjautumisen)

Huomion seuranta (Attendee attention tracking)

Kokouksen järjestäjä on voinut aiemmin nähdä, onko verkkotapaamisen osallistuvan Zoom-ikkuna aktiivisena vai ei. Ominaisuuden käyttö on estetty ylläpidon toimesta.

Zoombombing eli videopuhelun häiriköinti

Joihinkin Zoom-kokouksiin on saapunut kutsumattomia vieraita, tai kokouksia on häiritty asiattomalla videomateriaalilla. Tämä on mahdollista vain, jos on käytettävissä avoimeksi määritellyn kokouksen linkki, joka päätyy ulkopuoliselle. Kokouksen järjestäjä voi rajata pääsyä kokoukseen esimerkiksi salasanan tai kirjautumisvaatimusten avulla. Järjestäjä voi lisäksi määritellä sallitaanko liittyminen kokoukseen kaikille vai pelkästään rekisteröityneille käyttäjille valitsemalla kohdan ”only authenticated users can join”.

Kun kaikki osallistujat ovat liittyneet kokoukseen, voi kokouksen järjestäjä halutessaan lukita huoneen. Lisäksi kokouksen aikana järjestäjä voi poistaa yksittäisen osallistujan Remove-toiminnolla. Järjestäjä voi myös rajata osallistujien mahdollisuuksia jakaa ruutua, näyttää videokuvaa tai käyttää chattia.

Zoomin vinkit aiheeseen

Zoomin iOs-sovellukset

Zoomin vanhoissa iOs-sovelluksissa on käytetty Facebookin SDK-kehittäjätyökaluja, jotka mahdollistivat kirjautumisen Zoomiin Facebook-tunnuksilla. Samalla kehittäjätyökalu keräsi yleisiä tietoja, kuten sovelluksen versio, aikavyöhyke ja laitteen käyttöjärjestelmä. Zoomin uusimmassa iOS-versiossa ei käytetä kehittäjätyökalua. Kannattaa siis päivittää sovellus.

Zoomin tiedote aiheesta

Pysy ajan tasalla

Zoom client kannattaa päivittää säännöllisesti software clientin Check for updates -toiminnolla (saattaa tehdä sen automaattisestikin käynnistyessään). Tiedot viimeisistä päivityksistä löytyvät osoitteesta: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201361953-New-Updates-for-Windows

Lisää aiheesta