Langattomat WLAN-verkot

JAMKilla on lähes koko kampusalueen kattava langaton WLAN verkko (Wireless Local Area Network). Langaton verkko on pääsääntöisesti optimoitu toimimaan neukkareissa, auditorioissa ja opetustiloissa.

Kiinteissä työpisteissä suosittelemme ensisijaisesti käyttämään kiinteää verkkoyhteyttä. Myös luokkatiloissa ja auditorioissa on suositeltavaa käyttää kiinteää verkkoyhteyttä opetus- ja esitystilanteissa, verkkopiste löytyy luokkatiloissa yleensä opettajan pöydältä.

Käytettävissä olevat verkot

JAMK:n tiloissa on käytettävissä useita eri langattomia verkkoja. Langattomat verkot on nimetty seuraavasti

• JAMK -niminen avoin verkko (poistuu käytöstä 2018)
  • JAMK-N -niminen avoin verkko (poistuu käytöstä 2018)
  • JAMK-guest -niminen verkko, WPA2 salattu
  • eduroam -niminen verkko, WPA2 salattu, kirjautuminen omilla verkkotunnuksilla (tunnus muotoa käyttäjätunnus@jamk.fi)
  • JAMK-staff -niminen WPA2 salattu verkko, vain henkilökunnan koneille

Kuuluvuusalueet

WLAN verkko on käytettävissä lähes kaikkialla JAMKin käytössä olevissa tiloissa ja kuuluvuusaluetta laajennetaan/muutetaan tarpeiden mukaan. Jos huomaat, että langaton verkko ei toimi jossakin JAMKin kampuksella tai havaitset ongelmia, ota yhteyttä Helpdeskiin.

Tietoturva

Salatuissa verkoissa on käytössä WPA2 salaus. Avoimessa JAMK-verkossa ei ole salausta, joten liikenteen salaustarpeeseen suositellaan esim. SSH ja SSL -yhteyksiä kuten muuallakin verkossamme.

Määritelmiä (Valtionhallinnon tietoturvasanasto, VAHTI 8/2008)

• SSH (Secure Shell)
    ”Suomessa kehitetty suojattu yhteyskäytäntö, perustuu viestin salaamiseen satunnaisella symmetrisellä kerta-avaimella, joka lähetetään vastaanottajalle tämän julkisella avaimella salattuna. Vastaanotettaessa avataan ensin avain, sitten viesti.”
    JAMKin työasemilla turvallista SSH-yhteyttä varten on PuTTY-asiakasohjelmisto.
  • SSL (Secure Sockets Layer)
    ”Netscape-yhtiön kehittämä yhteyskäytäntö, jossa salaista avainta
    käyttämällä luodaan turvallinen tiedonsiirtoyhteys TCP/IP-verkossa SSL:n pohjalta on kehitetty nykyään käytettäväksi suositeltava TLSstandardi. SSL/TLS-käytäntöä vaativan web-sivun tunnus alkaa ””https:””.