Roskaposteista

Muistutellaanpa jälleen, ettei kannata avata epäilyttäviä viestejä/liitteitä, tai klikkailla niissä olevia linkkejä. Epäilyttävän viestin käsite on häilyvä, mutta yleensä kirjoitusvirheiden määrä kertoo paljon. Edes työkaverilta tulleet viestit eivät aina ole luotettavia, koska lähettäjätiedot voivat olla väärennettyjä, tai tunnukset ovat voineet päätyä vääriin käsiin.

Myös Jamkin tunnuksia käytetty hyväksi roskapostien lähettämisessä ja uusien tunnusten keräämisessä. Monissa viesteissä on ollut mukana Jamkin verkon ulkopuolelle osoittava linkki, jota klikkaamalla päädytään sivulle joka pyytää kirjautumaan. Mikäli tunnuksen syöttää tuolle sivulle, päätyy tunnus vääriin käsiin. Jos viestissä itsessään ei ole virusta mukana, siihen on automatiikan toimesta hankala puuttua ja siksi viestit saattavat päästä skannauksen läpi.

Viimeisimmässä spammi-aallossa käyttäjille on lähetelty maailmalta jo aiemmin tuttuja tekaistuja kiristyskirjeitä. Viestit tunnistetaan kohtuullisen hyvällä tarkkuudella roskapostiksi, mutta jos joku nyt sattuu tällaisen viestin avaamaan ja säikähtää sanomaa, niin pelko pois, viestit ovat puhdasta roskapostia väärennetyillä osoitteilla. Aiheesta löytyy vanhempaa uutisointia myös mediassa.

Mikäli olet avannut epäilyttävässä viestissä olleen linkin ja syöttänyt palveluun tunnuksesi, vaihda salasanasi välittömästi! Muista salasanan vaihtamisen jälkeen päivittää se kohdalleen myös kaikkiin käyttämiisi päätelaitteisiin, jotta tunnus ei mene lukkoon vanhalla salasanalla tehtyjen kirjautumisyritysten jälkeen.

Ohjeet salasanan vaihtamiseksi

Aiheeseen liittyy myös:
Spammia/viruksia