Saapuvan postin spam -ja virustarkistus

JAMKin sähköpostijärjestelmä sisältää pisteyttävän roskapostitunnistuksen lisäksi virusskannerin.

Virustarkistus

Skanneri tarkistaa kaikki järjestelmän ulkopuolelta sisään saapuvat viestit virusten varalta ja varoittaa käyttäjää niistä tarvittaessa. Ulospäin lähteviä posteja ei tarkisteta tässä vaiheessa. Lisäksi kaikissa JAMKin työasemissa on oma automaattisesti päivittyvä virusskanneri.

Kaikki saapuvat sähköpostit siis tarkistetaan virusten varalta, mutta muutamia useimmiten viruksia sisältäviä tiedostotyyppejä ei sallita lainkaan. Tällaisia tiedostotyyppejä ovat mm. pif, lnk, cmd ja bat. Muidenkin ns. ”suoritettavien” tiedostotyyppien kohdalla järjestelmä saattaa todeta viestin mahdollisesti haitalliseksi ja jättää liitteen karanteeniin varoittaen samalla vastaanottajaa asiasta.

Salasanalla suojattuja pakattuja tiedostoja ei voida tarkistaa virusten varalta, joten ne luokitellaan automaattisesti epäilyttäviksi. Tällaisen liitetiedoston vastaanottaja saa virusvaroituksen, vaikka liitteessä ei olisikaan virusta. Salasanasuojatut zip-paketit ovat harvinaisia ja yleensä käyttäjä tietää mikäli sellainen on tulossa hänelle, joten on melko todennäköistä että saadessasi sellaisen odottamatta, liitteen mukana on virus.

Mikäli saat JAMKin virusskannerilta tulleen viestin, lue siinä olevat ohjeet sekä viestille tehdyt toimenpiteet ja ota tarvittaessa yhteyttä ICT-Palveluihin.

Roskapostisuodatus

Roskapostien osalta järjestelmä sisältää mekanismin, joka pisteyttää viestit niiden teknisten ominaisuuksien perusteella ja riittävän paljon roskaposteille tyypillisiä ominaisuuksia sisältävät viestit suodatetaan ja ohjataan automaattisesti käyttäjien postilaatikoiden roskapostikansioon. Kaikkia viestejä ei kuitenkaan ole mahdollista tunnistaa koneellisesti, joten riittävän fiksusti muodostetut roskapostit pääsevät aika ajoin suodatuksen läpi.