Spammia/viruksia!

Muistutellaanpa taas että älkää avatko epäilyttäviä viestejä/liitteitä, tai klikkailko epäilyttävissä viesteissä olevia linkkejä. Epäilyttävän viestin käsite on häilyvä, mutta yleensä pelkkä kirjoitusvirheiden määrä kertoo paljon. Edes työkaverilta tulleet viestit eivät aina ole luotettavia, koska lähettäjätiedot voivat olla väärennettyjä, tai sitten tunnukset ovat voineet päätyä vääriin käsiin.

Viime aikoina on useita JAMKin tunnuksia käytetty hyväksi roskapostien lähettämisessä ja niiden kautta uusien tunnusten keräämisessä. Monissa viesteissä otsikko on ollut tyyliin ”Tarkista lasku pdf” ja sisältönä jonnekin JAMKin verkon ulkopuolelle osoittava linkki, jota klikkaamalla päädytään sivulle joka pyytää kirjautumaan. Mikäli tunnuksen syöttää tuolle sivulle, päätyy tunnus salasanoineen vääriin käsiin. Jos viestissä itsessään ei ole mitään virusta mukana, siihen on automatiikan toimesta hankala puuttua ja siksi viestit pääsevät helposti skannauksen läpi.

Mikäli olet avannut epäilyttävässä viestissä olleen linkin ja syöttänyt palveluun tunnuksesi, vaihda salasanasi välittömästi! Muista salasanan vaihtamisen jälkeen päivittää se kohdalleen myös kaikkiin käyttämiisi päätelaitteisiin, jotta tunnus ei mene lukkoon vanhalla salasanalla tehtyjen kirjautumisyritysten jälkeen.

Ohjeet salasanan vaihtamiseksi

Päivitys 1.5.2018 klo 21:55
Tunnuksensa hyökkääjille luovuttaneita näyttää olevan useita. ICT-palveluiden toimesta kaikki ne tunnukset on nyt lukittu mitkä on tunnistettu merkittävästi poikkeavien kirjautumistietojen perusteella. Tunnuksen saa uudelleen käyttöön vaihtamalla salasanan. Kannattaa tämän jälkeen käydä läpi kaikki säännöt postilaatikosta ja selvittää muutkin mahdolliset poikkeavuudet. Tarvittaessa voit tietenkin pyytää apua yksikön IT-tuelta.

Päivitys 1.10.2018 klo 18:30
Viimeisimmässä spammi-aallossa käyttäjille on lähetelty maailmalta jo aiemmin tuttuja tekaistuja kiristyskirjeitä huonolla suomennoksella. Viestit tunnistetaan kohtuullisen hyvällä tarkkuudella ja luokitellaan roskapostiksi, mutta jos joku nyt sattuu tällaisen viestin kuitenkin avaamaan ja säikähtää sanomaa, niin pelko pois, viestit ovat tosiaan puhdasta roskapostia väärennetyillä osoitteilla. Aiheesta löytyy uutisointia mediassa ja Viestintävirastokin päätti omistaa tälle spammitapaukselle oman sivun.

Aiheeseen liittyy myös:

Älkää avatko epäilyttäviä viestejä/liitteitä!

Oletko käyttänyt JAMK-käyttäjätunnusta liiketoimintasuunnitelma.com palvelussa? Vaihda salasanasi!