Varo kutsuvia huijausviestejä

Viime aikoina on esiintynyt huijausviestejä, jotka näyttävät olevan kutsuja johonkin pilvipalveluun vastaanottajan tuntemalta henkilöltä. Viesteissä yritetään huijata vastaanottajaa luovuttamaan osoitekirjansa tiedot hyökkääjälle sekä asentamaan haitallisen ”Opintopolku” -lisäosan selaimeensa.

Lähettäjätietojen väärentäminen on normaali toimintatapa spam/virustehtailijoille ja tässä tapauksessa viestejä on lähetetty mm. OPH:n henkilöstön nimissä. Viesti on voinut viitata joko heidän korkeakoulutiimi-sähköpostiinsa tai heidän henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiinsa.

Kyseisistä huijausviesteistä on olemassa eri muunnoksia. Tavallisin on otsikoitu ”Viesti kentälle ”. Tässä tapauksessa kyse on ns. flipora-nimisestä haitallisesta ohjelmasta. Tarkemmin aiheesta CSC:n nettisivulla

JAMKin osalta kaikki saapuvat viestit tarkistetaan automaattisesti roskapostien ja virusten varalta, mutta on silti mahdollista, että joku haitake pääsee läpi ilman, joten aina kannattaa olla tarkkana varsinkin viestien liitteitä avatessa.